Sağlık Bakanlığından cilt kanseri açıklaması
Sağlık Bakanlığı, "1-31 Mayıs Cilt Kanseri Farkındalık Ayı" nedeniyle cilt kanserine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı, "1-31 Mayıs Cilt Kanseri Farkındalık Ayı" nedeniyle cilt kanserine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı, farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl mayıs ayının “Cilt Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirlendiğini açıkladı.
Bakanlığın açıklamasında "Türkiye’de melanom dışı cilt kanserlerinin insidans hızı (yeni vaka görülme sıklığı) erkeklerde yüz binde 23,4; kadınlarda ise yüz binde 15,5’tir. Her yıl yaklaşık 20 bin kişiye melanom dışı cilt kanseri tanısı konulmaktadır. Melanom sıklığı ise erkeklerde yüz binde 1,9; kadınlarda yüz binde 1,2 olup yıllık melanom vaka sayısı yaklaşık bin 500’dür" denildi.
Cilt kanseri riskini artıran faktörlere ilişkin şu açıklama yapıldı:
"Cilt kanseri riskini artıran en önemli çevresel faktör, güneş ışınlarıdır. Özellikle ultraviyole (UV) ışınları cilt hücrelerine zarar vererek kanser gelişimine yol açabilir. Güneşin en yoğun olduğu saatler olan 10.00-16.00 arasında korunmasız şekilde güneşe maruz kalmak, cilt kanseri riskini ciddi şekilde artırmaktadır. Cilt kanseri genellikle güneşe direkt maruz kalan bölgelerde görülse de vücudun güneş görmeyen alanlarında da ortaya çıkabilmektedir."
Bakanlıktan yapılan konuyla ilgili erken tanıya ilişkin açıklamada "Melanomun erken tanısı ve tedavisi, hastaya tam iyileşme ihtimali sunmaktadır. Ancak tanı ve tedavide gecikme, hastalığın hızla yayılmasına ve yaşam kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle bireyin düzenli aralıklarla kendi kendini muayene etmesi ve yeni, şüpheli oluşumları fark ettiğinde vakit kaybetmeden hekime başvurması büyük önem taşımaktadır. Cilt kanserlerinin erken teşhisinde net bir rehber bulunmamakla birlikte, kişinin kendi cildini tanıması çok önemlidir. Bu amaçla benlerin, lekelerin, çillerin ve diğer izlerin zaman içindeki görünümünü takip etmek faydalıdır. Ayda bir kez yapılacak kendi kendine cilt muayenesi, değişikliklerin erken fark edilmesini sağlar" ifadeleri kullanıldı.
Vatandaşların kendi kendine cilt muayenesi yapabileceği bildirilen açıklamada şöyle denildi:
"İyi aydınlatılmış bir odada, mümkünse tam boy bir aynanın önünde muayene yapın. Uyluk arkası gibi zor görülen alanlar için el aynası kullanın. Avuç içleri, ayak tabanları, saç derisi, kulaklar, tırnaklar ve sırt gibi tüm bölgeleri inceleyin. Sırt ve saçlı deri gibi zor bölgelerde yakınlarınızdan yardım alabilirsiniz."
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2025 ankaramuhabir.com.tr Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.